Mekaaniset puut Kartanon puistoalueella

MEKAANISET PUUT–MECHANICAL TREES
TAITEILIJA–ARTIST ANDRZEJ TARASIUK
Torontossa asuva puolalais-kanadalainen taiteilija Andrzej Tarasiuk työskenteli kevään ajan RaumArsin taiteilijaresidensissä ja hänen töitään oli esillä Rauman taidemuseon pihassa kesällä 2022. Keväällä taiteilija vieraili Kartanolla ja ihastui paikkaan.
Kolme teosta on nyt esillä Vuojoen Kartanon piha-alueella. Teokset ovat myös myynnissä ja niitä voi tiedustella Päälinnan kassalta.
1) Energian talteenottoyksikkö (alias Nike) löytyy Orangeriaan vievän tien varrelta
2) Hiilensidontayksikkö seisoo uljaana Itäisen Flyygelin ja parkkipaikan välisellä nurmikkoalueella.
3) Energian talteenottoyksikkö tervehtii ohikulkijaa Auvintien suunnalta tultaessa.
Taiteen tekemisessä Andrzej Tarasiukkia ohjaavat ekologinen tiede, prosessifilosofia, kestävän kehityksen, biomimetiikan ja kiertotalouden ajatukset sekä tieteen soveltaminen taiteeseen. Mekaaniset puut tarkastelee ihmisen luontosuhdetta ja tapaa valjastaa ympäristö käyttöönsä. Puut eivät kuitenkaan ennusta tulevaisuutta, vaan niiden pyrkimyksenä on saada katsojat pohtimaan ihmiskunnan suhdetta ympäristöön ja sitä millaisen tulevaisuuden teoillamme luomme.
Andrzej Tarasiuk on ollut aiemmin residensseissä mm. Argentiinassa, Brasiliassa, Ecuadorissa ja Perussa, joten hän on selvillä siitä, mitä luonnonvarojen louhinta on jo tehnyt mm. Amazon-joen kaltaisilla alueilla. Teosten kautta hän osoittaa mahdollisen tulevaisuuden, jossa kestämätön luonnon hyväksikäyttö johtaa ekosysteemien romahtamiseen. Teokset pohjautuvat ajatukseen, jossa ekosysteemipalvelutarjoajien romahdettua ihmiskunta päättäisi etsiä teknologisia ratkaisuja, joista esimerkkinä olisi keksiä hiilen sitomiseen, ilmansuodatukseen ja vedenkierron hallintaan tarvittavia mekaanisia puita.
Tämän kuvitellun todellisuuden liittämiseksi paikalliseen kontekstiin Tarasiuk on kirjoittanut tarinan, jossa hän lainaa Kalevalan luomistarinasta, Rauman historiasta ja Suomen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmista. Mekaaniset puut -konseptin vahvistamiseksi ja ankkuroidakseen työnsä edelleen maantieteellisesti Raumaan hän on poiminut paikallisia kasveja ja uuttanut niistä väriaineita, joita on käyttänyt Kartanon putiikin viereisessä välitilassa esillä oleviin maalaamiinsa maisemiin.
Linkki Eurajokeenkin löytyy, sillä Eurajoki Group -metallinkierrätyskeskus on lahjoittanut lahjoittanut teoksiin materiaalit.
Taiteilijan nettisvuthttps://www.andrzejtarasiuk.com/https://www.instagram.com/split_into_one/https://www.facebook.com/natureaspaceofflows/https://vimeo.com/sioart
Lähde: RaumArs ry