Muuta mukavaa Eurajoella

Eurajoki ja lähialueet tarjoavat monipuolista tekemistä ja kokemista vuoden ympäri

Eurajoen kunnan tapahtumakalenterista löydät ajankohtaiset tapahtumat ja tekemiset Eurajoen alueella.

Kaljaasi Ihanan kotisatamasta Luvian Laitakarista purjehditaan Selkämeren kansallispuiston upeisiin maisemiin!

Voit yhdistää purjehduksen helposti lomaasi Vuojoen Kartanolla, sillä matka Vuojoelta Laitakariin on vain 23 km.

Laitakarin satamassa on monipuolisia palveluita, joista voi nauttia myös ilta-auringon paistaessa.

Olkiluodon vierailukeskus

Tervetuloa tutustumaan ydinvoiman kiehtovaan maailmaan Olkiluodon vierailukeskukseen! Olkiluodon Vierailukeskuksessa pääset tutustumaan ydinvoimalaitoksen toimintaperiaatteeseen ja uraanipolttoaineen matkaan kalliosta kallioon.

Lue lisää Olkiluodosta

Museot ja muu historia

Eurajoella on monta kiinnostavaa museota.

Irjanteella, osoitteessa Kaukomäentie 2 sijaitsevat museot ympäristöineen kuuluvat Irjanteen perinnekulttuurikeskukseen, joka sisältää museoiden lisäksi 1731 rakennetun puukirkon tapuleineen ja kirkkotarhoineen, talonpoikaistalojen (Kylä-Laurilan ja Kohnan) iäkkäät rakennukset, entisen alakoulurakennuksen, Åke Tottin muistokiven, raivaajahevosten muistopuomin ja patsaan Elämänpuu.

Lue lisää Irjanteen museoista

Apteekkimuseo Eurajoen opistolla.

Apteekkimuseo on ainoa laatuaan Satakunnassa, koska se sisältää laajan apteekkitavaramäärän, kuten lääkepullojen ja -purkkien yms. lisäksi runsaasti myös kalusteita ja muuta tarpeistoa, esimerkiksi työvälineitä, joiden avulla apteekissa on itse valmistettu lääkkeitä. Museoon astuessa tuntuukin siltä, kuin oikeasti astuisi muutaman vuosikymmenen takaiseen apteekkiin, tuoksuineen kaikkineen. Jos haluat vierailla apteekkimuseossa esim. ryhmän kanssa, ota yhteyttä kotiseutuyhdistyksen johtokunnan jäseniin.

Lue lisää apteekkimuseosta

Knapernummen ampumahaudat Luvialla kertovat suomen sotahistoriasta.

Vuosina 1915-1916 rakennetut Knapernummen ampumahaudat luokitellaan muinaisjäännöksiksi. Ne olivat osa venäläisten ensimmäisen maailmansodan aikana Pohjanlahden rannikolle rakennuttamaa linnoitusketjua, joka oli tarkoitettu turvaamaan valtakuntaa saksalaisten maihinnousun varalta. Vuosien 2002-2003 aikana osa linnoitusrakennelmista kunnostettiin ja ennallistettiin Luvia Seor ry:n aloitteesta ja Porin Prikaatiin kuuluvan Satakunnan pioneeripataljoonan sekä Museoviraston toimesta. Ampumahaudat sijaitsevat Knapernummen mäen päällä Vanhan Porintieltä lähtevän Niemenpolun varressa.

Luvialla on myös kotiseutumuseo.

Lue lisää Luvia Seor ry

Sammallahdenmäen UNESCOn maailmanperintökohde

15 km päässä kartanolta sijaitsee Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue. Se on Pohjanlahden rannikkoalueen laajin ja monipuolisin Skandinaavisen pronssikulttuurin kalmistoalue Raumalla, Lapin Kivikylässä. Sammallahdenmäen hautaröykkiöt edustavat ajanjakson monumentaalirakentamista. Maailmanperintöalueella on 36 hautaröykkiötä. Kohde valittiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1999.

Lue lisää Sammallahdenmäestä

Liinmaan linnamäki ja vallihaudat

Keskiaikaisen linnan paikka ja komeat vallihaudat ovat edelleen nähtävissä Liinmaan linnamäessä. Paikalle on viitoitus Linnamaantieltä. Liinmaan linna sijaitsi silloisella saarella Lapinjoen ja Eurajoen jokisuiden välissä, Väkkäränlahden rannalla. Liinmaan puu- ja tiilirakenteinen linna oli rakennettu 1300-luvun jälkipuoliskolla. Liinmaan muinaislinna on suosittu historia- ja luontomatkailukohde, jota hoitaa ja kehittää Liinmaan perinneyhdistys ry.

Liinmaan muinaislinnaan on mahdollisuus tutustua omatoimisesti ympäri vuoden ja se sopii retkikohteeksi mm. lapsiperheille. Linnan alueelle järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Lue lisää Liinmaan linnasta

Kirkot

Irjanteen kirkko

Satakunnan vanhin puukirkko, Irjanteen kirkko sijaitsee Eurajoen keskustasta n. 6 km:n päässä ja reilun 10 km päässä Vuojoen Kartanolta. Se on käytössä kesällä tiekirkkona ja vihkikirkkona. Kirkkoon mahtuu n. 100 henkeä. Irjanteen kirkon paikalla on pitkät hartausperinteet, ensimmäinen rukoushuone on ollut siellä jo 1200-luvulla. Nykyisen kirkon rakennustyöt alkoivat toukokuussa 1731 ja jo saman vuoden joulukuussa päästiin uudessa kirkossa viettämään ensimmäistä jumalanpalvelusta.

Kustaa Aadolfin kirkko

Kustaa Aadolfin kirkko on jo neljäs kyseisellä paikalla. Edelliset on aina purettu huonojen rakenteiden vuoksi. Edellisen kirkon huono kunto, myrskysäällä jopa hengenvaarallinen, havaittiin jo vuonna 1769, uuden kirkon rakentamisesta päätettiin 1791. Vielä meni vuosikymmen kiistellessä, eivätkä itse rakennustyötkään täydessä yhteisymmärryksessä sujuneet. Kirkko vihittiin käyttöön pyhäinpäivänä, 6. marraskuuta 1803. Päivä oli myös Kustaa II Aadolfin muistopäivä, niinpä kirkko nimettiin hänen mukaansa.
Eurajoen kirkkoon mahtuu 650 henkilöä.

Luvian kirkko

Luvian nykyinen kirkko on rakennettu vuosien 1908-10 aikana vanhan kirkon tilalle, joka sijaitsi nykyisen kappelin paikalla. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1910. Kirkon on suunnitellut kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck ja materiaalina on käytetty Luvialta louhittua punaista hiekkakiveä. Kirkko on ristikirkko ja tyyliltään se on kansallisromanttinen, johon on lisätty vaikutteita jugend-arkkitehtuurista. Istumapaikkoja kirkossa on noin 600.

Lue lisää, Eurajoen Seurakunta